2009. február 17., kedd

Frissülő szereposztás, cím, helyszín

Az előadás új címe:
Gyros, avagy Rosencrantz és Guildenstern fordítva
(helsingőri kémjátszma 50 képben)
Helyszín: Tűzraktér - több térben játszódó előadás
bemutató: 2009. május

A Tűzraktér speciális tereire tervezett, több teremben játszódó előadás

Shakespeare Hamletjéből és Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott című darabjából inspirálódva a társulat 2008 augusztusa óta dolgozik saját helsingőri világán. A munkafolyamat során a szereplők (mára 19-en lettek) maguk hozták létre etűdjeiket, melyekből együtt keverjük ki az előadás sajátos színeit.

A fordulatos cselekményben 7 szál fut váltakozva, majd egyre inkább összefonódva, összegubancolódva:

1. Ros és Guil bolyongása a helsingőri labirintusban
2. Hamlet őrülete/bosszúja
3. Claudius és Gertrud tivornyái, hatalmi törekvései és az őket gyötrő bűntudat
4. A Polónius által szervezett titkosszolgálat és médiaháló működése
5. Ophélia útja a halálig
6. A Színészrendező fondorlatai
7. Alfred, a segédszínész sötét titka

Némi ízelítő a történetből:

A nézők a két fő/mellékszereplővel együtt, akik valójában villanyszerelő-filozófusok és hobbizenészek, a Polónius által vezetett dán titkosszolgálat működésébe csöppennek. A kimerítő kémkedés során mindenki értelmezni próbálja az eseményeket, miközben egyre féktelenebbek a királyi udvar sötét üzelmei, és egyre inkább elharapódzik Hamlet érthetetlen viselkedése. Hőseink elkeverednek a palotában, elvegyülnek a helsingőri nép között, és belebotlanak egy felettébb gyanús vándorszínész csapatba.

Egy hosszú éjjeli őrjárat során Hamlet bepillantást nyer Helsingőr titkos éjszakai életébe, folyamatosan keresztezve Ros és Guil bolyongását. A dán halak és a terhes nők társadalma után eljutunk az udvari bordélyházba is, - ahol egyébként, mint kiderül, igen sok fontos és kevésbé fontos ember megfordul. És végül Claudius mulatságába, mely egy hatalmas underground partyvá szélesedik. Mindezt a színészek performansza szakítja meg, mely sérti a királyt, és botrányba fullad.

Rejtélyes halálesetek veszik kezdetüket, majd Ros és Guil belekeverednek a Sírá-show című tévéműsor felvételébe. Ophélia megrengető halálával mindannyian az Alvilágba süllyedünk, ahol Polónius vezetésével megtekinthetjük, ki hogyan szenved bűnei miatt. Az Alvilágban Ros és Guil fontos megbízatást kap: egy levelet, melyet Hamlet kíséretében át kell adniuk az angol királynak. Visszatérnek a földi létbe, hajóra szállnak, de végül sorsuk rosszul végződik, mint mindenkié...

Helsingőr, mint korunk tükre

Az előadás 2 nagyobb teremben, egy hosszú folyosón, valamint az udvaron játszódik, a jelenetek során váltogatva a helyszíneket, és ezek között vezetve a nézőket. Az előadás nyelve rendkívül színes: a minimalista abszurdtól a bohóctréfák és bűvésztrükkök világán keresztül a kaland- és vérdrámáig, majd a horrorig. Mindez fűszerezve lírai etűdökkel, néhol festői látvánnyal, szimbolikus figurákkal és tárgyakkal, ledér nők dalaival és bájaival, versekkel, rap-betétekkel, erőszakkal és gyengédséggel, egy elegánsan barokkos bábeli zűrzavar világképével.

Célunk egy olyan sokrétű világ feltárása, ahol a shakespeare-i történetet korunk jellemző formáiban szemlélhetjük, szórakoztatva és elbűvölve a nézőt, és mindeközben komoly állásfoglalásra is késztetve. Célunk, hogy a mai fiatal generációt érő érzéki és szellemi csábításokra, kísértésekre drámai erővel reflektálhassunk.

Alkotók-szereplők:

ROS - Szücs-Szabó Máté
GUIL - Béres Miklós
HAMLET - Sütő András
CLAUDIUS - Ilyés Lénárd
GERTRUD - Kása Tímea
POLONIUS - Pokorny Szilárd
OPHÉLIA - Szakács Zsuzsa
SZÍNÉSZRENDEZŐ - Kovács Dániel
ELSŐ SZÍNÉSZ - Hodászi Ádám
MÁSODIK SZÍNÉSZ - Császár Dávid
ALFRED - Móga Piroska
ŐR1 - Szitás Balázs
ŐR2 - Formanek Csaba
PROSTIK - Bíró Éva, Farkas Kata, Galkó Janka, Kiss Dóra, Szabó Emese, Trabalka Cecília

Rendező: Formanek Csaba

Nincsenek megjegyzések: